СОД СИЛА - весели празници

Празниците наближават! Това е страхо-хотно!

Нека обаче коледния дух не ви завладее до степен, в която да дадете на крадци и джебчии по-голям шанс да свършат мръсната си работа. Мошениците обичат празниците както всички останали, но главно, защото е подходящ момент за престъпление.

Домове натъпкани с блестящи подаръци. Магазините, моловете и пълните централни улици и площади изобилстват от нищо неподозиращи купувачи. Хората се втурват наоколо, превъзбудени, стресирани и небрежни – търсят подаръци в последния момент, опитвайки се да свършат всичко.

Ето няколко съвета от СОД СИЛА как да празнувате безопасно този празничен сезон:

Ако пътувате
Вземете автоматичен таймер за вашите светлини. Помолете съсед да гледа дома ви, да рине снега пред входната ви врата, за да не се натрупва и да паркира на алеята от време на време. Помолете го да наблюдава за нещо необичайно.

Не забравяйте да спрете доставката на редовната поща или вестници. Ако се натрупат, това е сигурен знак, че сте изчезнали за по-дълго по празниците. Уверете се, че сте поставили домът си „под охрана“ ако разполагате със СОД.

Ако сте навън за вечерта
Включете светлините, радио или просто оставете телевизора да работи, така че да изглежда, че в домът ви има хора. Ако домът ви е на няколко етажа, оставете тук-там светнати лампи на горните етажи. Бъдете особено предпазливи относно заключването на врати и прозорци, когато напускате дома, дори ако е само за няколко минути. Не оставяйте кашоните с подаръци там, където могат да се видят отвън. Винаги поставяйте своя дом „под охрана“ ако разполагате със СОД – дори и да напускате дома си само, за да прибягате до близкия магазин.

Ако пазарувате
Бъдете нащрек и бъдете наясно какво се случва около вас във всеки момент. Паркирайте на добре осветено място и не забравяйте да заключите колата, да затворите прозорците и да скриете в багажника торби за пазаруване и подаръци. Избягвайте да носите големи суми в брой; плащайте с чек или кредитна карта, когато е възможно. Не се претоварвайте с покупките. Бъдете особено внимателни с портмонета и портфейли. Носете чанта близо до тялото си, не на висящи презрамки. Поставете портфейла си във вътрешния джоб на палтото или якето. Пазаруване с деца? Научете ги на навика да отидат при служител в магазина или при охраната, ако се изгубят.

Защитете автомобила си
Трупането на празнични торби в колата е сигурен знак за напредък. Но ако тези пакети останат на открито, след като са в колата, колата ви се е превърнала във вероятна цел за крадци. Ние в СОД СИЛА обичаме клишето „Извън очите, извън ума?“. Същата идея се отнася и за предмети във вашата кола. Помогнете си да предотвратите кражбата на вашия автомобил, като винаги заключвате автомобила си и използвате устройства против кражба. Обмислете използването на допълнителна услуга за сигурността на вашия автомобил, като услугата на СОД СИЛА Авто Плюс например. И въпреки че е студено, никога не оставяйте автомобила си да работи, дори това да е пред дома ви или пред магазина – дори и само за минута или две.

Ако непознат дойде на вратата
Престъпниците понякога се представят за куриери, доставящи подаръци, така че бъдете внимателни, когато приемате пакет.
Не е необичайно хората да се опитват да се възползват от щедростта на другите по време на празниците, като отиват от врата до врата за благотворителни дарения, когато всъщност няма никаква благотворителност. Поискайте идентификация и разберете как ще бъдат използвани средствата. Ако не сте доволни от отговора, не давайте пари и не допускайте човека в дома си. Вместо това помогнете на благотворителна организация, която познавате и харесвате. Ако въпреки вашите усилия да се „отървете“ от натрапника, то той продължава да нахалства, не се притеснявайте да натиснете своя паник бутон ако сте избрали това допълнение към охраната на своя дом. До минути ще пристигнат представители на вашата охранителна фирма и ще се погрижат за натрапника.

След като отворите подаръците
Крадците знаят, че много домакинства имат нови и често скъпи предмети в домовете си след декемврийските празници – особено предмети като нови компютри и периферни устройства, телевизори, камери и друго електронно оборудване. В твърде много случаи собствениците на тези домове улесняват крадците към кои домове да се насочат, като изхвърлят видно пред дома си кутии, които издават новите им подаръци. Избягвайте да се превръщате в лесна цел за обирджиите след празниците, като не оставяте кашоните от нова електроника и други предмети на алеята на дома ви или други места за събиране на боклука. Вместо това накъсайте всички кутии, които изхвърляте, поставете ги в торби за боклук и ги поставете в кошче за боклук. (В много случаи, особено с компютърно оборудване, може да помислите да запазите кутиите за безопасно съхранение, изпращане или пренасяне в бъдеще.) И разбира се, ако видите някой подозрителен да преглежда алеята ви или да се навърта около дома ви, обадете се и предупредете своята охранителна фирма или на тел. 112.